Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Лиляна Павлова: Стената на язовир "Студена" е в стабилно състояние

Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна
Павлова
каза в "Преди всички": Някой е пуснал слух рано тази сутрин в медиите за язовир "Студена". Апелирам към вас, медиите, в такива ситуации непроверена информация да не разпространявате, тъй като всички разчитаме на вас. Хората от района да бъдат спокойни, язовирната стена е в стабилно състояние, каза още министърът. Лиляна Павлова участва в инспекцията както на пътищата в района на земетресението, така и на стената на язовир "Студена". Тя добави още: Говорих и с министъра на земеделието за язовир "Пчелина". Той е инспектиран и там няма опасност.

Иван Бойков - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, каза в същото предаване: Строителите пак издържаха един изпит. Това земетресение беше много сериозно. Отражението беше слабо, това показва, че строителите строят качествено. След Вранча нормите се промениха. Но дори и старите сгради издържаха. Имаше бурно строителство, но това не е показателно. Строи се качествено. Няма жертви. Обикновено щетите се появяват - виждат се, няма как да е издържала сградата и да няма видими щети. Имаме над 300 експерти, които работят в областта на обществените поръчки. Важни са и застраховките. Хората го пренебрегват това. 

Няма опасност от преливане на язовир Пчелина край Перник, съобщават от Министерството на земеделието. Язовирът е обследван от "Напоителни системи" и е под постоянно наблюдение. Директорът на областната земеделска служба Радослав Радославов каза за "Хоризонт", че в Пернишка област няма пострадали вследствие на земетресението животни. В някои от селата има напукани стени на селскостопански постройки, но щетите не са сериозни.


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени