Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калифорнийска компания отваря вратата на частния бизнес към космоса

Космическият кораб "Дракон" на "Спейс екс"
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Калифорнийската компания "Спейс екс" направи огромна стъпка към това да стане първата частна фирма, която ще транспортира товари до Международната космическа станция. Ракетата й "Фалкон 9", на която беше товарният кораб без екипаж "Дракон, излетя миналата седмица от космодрума в Кейп Канаверъл. Корабът направи успешни демонстрации на системите си за контрол, управление и комуникации, а след това се скачи с космическата станция и достави 600 килограма храни, вода и оборудване на шестимата астронавти там.

Успешната мисия на "Дракон" е от голямо значение, защото бележи огромна промяна в начина, по който Съединените щати извършват космическите си операции, коментира БиБиСи. НАСА се опитва да предаде рутинните операции в орбитата около Земята на частната индустрия така, както големи компании наемат по-малки фирми за компютърна поддръжка.

Решението през 2004 година да прекратим програмата за совалките всъщност беше трудно. Но с упоритата работа, решителността и изобретателността, с които НАСА и тази нация са известни, сега отново сме на прага на ново бъдеще, обяснява директорът на НАСА Чарлс Болдън.

Повече по темата можете да научите от материала на международния редактор Мария Петрова.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени