Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1,8 млрд. евро вече са договорени по ОП "Транспорт"

Снимка: Архив
Над 1,8 млрд. евро вече са договорени по Оперативната програма "Транспорт". Това са близо 92 % от бюджета й, съобщават от Министерството на транспорта. В съобщението се посочва още, че от европейската комисия са изразили задоволство от добрия темп, с който се усвояват средствата.

590 млн. евро или около 30% от целия бюджет са вече изплатени, заяви транспортният министър Ивайло Московски.

По думите му в процес на изпълнение са 11 инфраструктурни проекта, както и проектът за изграждане на речна информационна система в българската част на река Дунав. От тях 8 са така наречените "големи проекти", като Европейската комисия е одобрила 7 от тях.

По време на Комитета за наблюдение е решено да започне строежът на столичното метро от "Младост" 1 до Бизнес парка. Според Московски това става възможно благодарение на спестени средства в размер на 55 млн. евро и те могат да бъдат инвестирани в новата линия. Отсечката ще има 3 станции, а дължината й е близо 3 километра и ще бъде изградена до края на програмния период. Представителите на Европейската комисия са подкрепили българското предложение за включване на БДЖ "Пътнически превози" като бенефициент по програмата. От дружеството започват подготовка за провеждане на тръжна процедура за закупуване на нови влакове в началото на следващия програмен период 2014 -2020 година.
По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени