Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският панаир трябва да върне 500 хил. евро заради договор с Хохегер

Снимка: Пламен Пенчев - www.kosnos.com
Държавата да потърси близо 500 хиляди евро, дадени през 2006 година на "Пловдивския панаир" по договора с австрийския лобист Петер Хохегер. Това е записано в доклада на Държавната финансова инспекция, представен пред специалната парламентарната комисия.

Парите са били дадени по единия от договорите с Хохегер, но според одита на финансовата институция от него не става ясно как възложителят ще разбере, че ще има извършена услуга, в случая - реклама на България. Плащанията също не са били обвързани с изплащането на договора, затова Теменужка Петкова от Държавната финансова инспекция каза:

Ние ще предприемем действието да сезираме конкретните компетентни органи – НАП, за да бъдат предприети действия за възстановяване на тази сума по договора с Хохегер по принадлежност, тъй като тук става дума за едно данъчно задължение, което нямаме доказателства, че е изпълнена целта, за която то е преотстъпено, да изпратим този доклад на органите на прокуратурата, тъй като тук се извършват данни за извършени престъпления.

Пред Комисията "Хохегер" Георги Първанов отрече да е познавал или да е ползвал услугите на австрийския лобист. Той каза, че е чул за договора с Хохегер от скандала в чужбина. Първанов поиска да бъдат отворени всички лобистки договори за последните 15 години. За смисъла на изслушването си в Комисията президентът коментира:

На вас стана ли ви ясно? И на мен не ми стана ясно.
По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна