Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Вучков: Сливаме криминална и охранителна полиция

Снимка: БГНЕС

60 щата в администрацията ще бъдат съкратени с влизащите от 1 юли промени в Закона за МВР, с които двете дирекции – криминална и охранителна, се сливат в национална полиция. Основната носеща конструкция на МВР остават областните дирекции, каза в предаването "Неделя 150" заместник–министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той обясни, че идеята на реформата е да има по–малко администрация в МВР. Това ще засегне някои хора, но те няма да останат без работа. Едни имат право на пенсия, други ще заемат оперативни полицейски длъжности, допълни Веселин Вучков.

Според Валентин Попов, председател на полицейския синдикат, прехвърлянето на щатове от криминална към охранителна полиция няма да доведе до чувствителни положителни резултати. Хората се безпокоят, че трябва да работят нещо, в което нямат опит, каза Попов.

Около 1200 младши оперативни работници в Районните полицейски управления до края на тази година от цивилни служители ще станат полицейски инспектори с униформи. Очакванията са до следващата година 2000 нови униформени служители да попълнят състава на МВР в провинциалните райони, каза зам.–министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Синдикалистът Валентин Попов каза в предаването "Неделя 150", че Законът за МВР дава възможност полицаите да работят "ангария". По думите му, законът ограничава извънредния труд, положен от държавния служител. В отговор заместник–министърът на МВР Веселин Вучков каза, че законът и до момента не решава въпроса с ограниченията за броя на часовете извънреден труд, полаган от полицаите, който може да бъде заплатен.

Цялата дискусия можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени