Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панов: Искаме единна визия за взаимодействието между държавата и гражданските организации

Настояваме за единна визия и стратегия за това как държавата трябва да взаимодейства с гражданските организации. Това взаимодействие не може да зависи от един или друг управляващ и от неговото благоразположение. Това заяви в предаването "Преди всички" Любен Панов от Центъра за нестопанско право преди официалното представяне на индекса за устойчивост на неправителствените организации за 2011 г., който ще покаже къде е българският граждански сектор в сравнение с още 28 държави от Централна и Източна Европа и Азия.

Има влошаване на състоянието за България в последната година. По 6 от 7-те критерия, които се оценяват, има влошаване на състоянието. От друга страна има някаква доза оптимизъм в това, което се случва тази година – обсъждането на Стратегия за развитие на гражданските организации. Оптимистично сме настроени, но все пак конкретен резултат очакваме да видим все още. Много е важно да се помисли по какъв начин гражданският сектор трябва да бъде подкрепян, трябва ли да бъде подкрепян, защо, какви инициативи трябва да се подкрепят. Всичко това е нещо, на което държавата трябва да отговори.

От съществуващите в България 30 000 организации реално работят около 10-20%, посочи Панов. Според него е много хубаво, че в страната има много граждански организации. Много е важно да има свобода на сдружаване, категоричен е Панов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна