Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципов: Най-късно до 25 септември ще бъдат приети новите правила за изборите

Снимка: БГНЕС

В коментар за промените в Изборния кодекс депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че предложенията на управляващата партия са свързани с това да бъде отговорено на препоръките на международните организации и най-вече на ОССЕ.

На първо място, предлагаме към ЦИК да бъде създадена постоянна администрация, самата комисия да бъде юридическо лице със самостоятелен бюджет, да има повече прозрачност в работата на избирателните комисии. Предлагаме и ЦИК да води актуален списък, в който българските избиратели ще могат да направят справка дали фигурират. Това ще става чрез базата данни "Население" на ГРАО, предлагаме РИК и ОИК да имат свои интернет страници, на които да се публикуват решенията им. Предлагаме сериозно ограничение на застъпниците - те да бъдат застъпници на една кандидатска листа и да може да присъства само в една секция, обясни Ципов.

Ципов припомни, че още миналата година главният прокурор е заявил, че най-трудно се разкриват престъпленията, свързани с организацията на купуване на гласове. Ние предлагаме имнено за тези престъпления да бъдат използвани СРС-та. И за да няма никакви съмнения, че може да има въздействие от изпълнителната власт, искането за използване на СРС-та да се прави само и единствено от Прокуратурата.

Чуйте останалите предложения на ГЕРБ за промени в изборното законодателство в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени