Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдии ще протестират утре в 10 часа пред ВСС

Заседание на ВСС
Снимка: БГНЕС

Продължават коментарите на решението на ВСС да бъде уволнена съдия Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите. По думите на съдия Весислава Иванова от СГС с решението на ВСС е преляла чашата на търпението на редовите магистрати, които не желаят да бъдат отъждествявани с шепа хора, резилящи съдийската професия. Това е безпрецедентен акт на политическа саморазправа. Ние сме убедени, че зад това решение не стои легитимно основание.

Съдия Калпакчиев от САС се съгласи, че се разчита двоен стандарт и проява на крайна безпринципност. Не е случайно времето, което са избрали от ВСС. Предстои излизането на решителен доклад, тази седмица се провеждат и общите събрания за избор на членове на ВСС. Силите, които искат да запазят статуквото, не са малко. Лошото, което виждаме, е, че ВСС за пореден път изпълнява очакванията, които изпълнителната власт му възлага. Искаме законът да бъде приложен еднакво за всички. Безпринципност, двоен стандарт и предизвестен резултат от процедурата - така Калпакчиев обобщи работата на ВСС.

Колегите на Мирослава Тодорова ще протестират утре от 10 часа пред ВСС. Очакваме всички онези магистрати, които искат да заявят открито своята нетърпимост към дефектната кадрова политика, проведена до тук. Не може да се отстранява доказан порфесионалист, каза съдия Иванова в предаването "Нещо повече". Утре няма да гледаме дела, ще ги отложим и в 10 чакаме онези, които могат да отидат пред ВСС. 

Чуйте мненията в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна