Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС, НАП и "Икономическа полиция" проверяват сектора за производство и продажба на млечни и месни продукти

Снимка: Архив

ДАНС, Националната агенция по приходите и "Икономическа полиция" ще проверяват през следващите две седмици сектора за производство и продажба на млечни и месни продукти - от производителите, през млекопреработвателите, до търговците. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след среща при премиера с представители на сектор "Животновъдство". Агенцията по храните ще проверява вноса на суровини, най-вече на мляко, съобщи още Найденов. 

Производители, преработватели и търговци не можаха да обяснят защо изкупните цени на млякото са ниски, продукцията застоява в складовете, а цените в магазините остават високи. Всички по веригата казаха, че са на загуба.

Панайот Тодоров, фермер от Сливен, заяви:

Да даваш 15 лева за отглеждане на едно животно, а да добиваш продукция на 12 лева няма как да стане. Тези субсидии, които правителството отпуска на сектор "Животновъдство", минават само през нас и отиват някъде другаде, но не остават в животновъдите.

От сектора изчислиха, че литър качествено мляко от производителя струва между 50 и 60 ст. Цената на килограм сирене от качествено мляко при преработвателя е 6-7 лева, а в търговската верига го купуваме между 8 и 16 лева.

След срещата с представителите от сектора земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че премиерът е предложил да бъдат проверени всички по веригата. Това ще правят данъчните, ДАНС и Икономическа полиция. 

Има си служби в тази държава - Национална агенция по приходите, Държавна агенция по национална сигурност, има си икономическа полиция, така че има съответните звена, които могат да проверяват. Всички декларираха пред нас, че са на загуба, търговските вериги казаха, че са на загуба, животновъдите със сигурност са на загуба, подобно е положението и в българските преработватели. Ще поискаме и се надяваме, че ще получим разрешение субсидиите на глава добитък, които им плащаме от 1 декември всяка година да изтеглим плащането след 15 октомври, в януари месец ще им дадем допълнителни 27 милиона, за да достигнем тавана на националните плащания. На Управителен съвет на фонд "Земеделие" ще разгледаме искането на Асоциациите на животновъдите да разсрочим целевите кредити, които са отпуснати към българските животновъди.

След две седмици животновъди, преработватели, търговци и правителство ще се срещнат отново. БАБХ ще следи вноса на мляко.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна