Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Тошев: Най-голям е процентът лоши кредити при бизнеса

Снимка: БГНЕС

Делът на лошите кредити стигна нов връх – почти 17% от отпуснатите от банките заеми са с големи просрочия, над 3 месеца. Това показват публикуваните данни на БНБ за второто тримесечие на 2012 г. Необслужените заеми пък вече са 16,86%.

Най-голям е процентът лоши кредити при бизнеса, подчерта в предаването "12+3" Тихомир Тошев от Кредит Център. Той отбеляза, че от началото на годината при потребителските кредити е имало 2 месеца, в които е отчетено намаление на нивата на лошите кредити.

Това показва, че домакинствата все по-успешно започват да се справят с обслужването на задълженията си и по-рядко изпадат в невъзможност да ги обслужват. Затрудненията на бизнеса обаче водят и до затруднения на физическите лица, тъй като компаниите, които имат затруднения в обслужването на кредити, не успяват навреме да изплатят заплатите на служителите и съкращават хора, което е в основата на проблемите на домакинствата, коментира Тошев.

От края на 2008 г. и началото на 2009 г., когато навлязохме в кризата, лошите кредити постепенно започнаха да нарастват. Това е от една страна индикация, че сме били прекалено големи оптимисти в периода 2005-2008 г., когато беше най-активният кредитен бум. Очакванията ни са били, че нещата ще продължат да се развиват все така положително, че доходите ни ще растат, ще можем да си позволяваме да теглим повече кредити. Всъщност това, което се случи от 2009 г. досега, показва, че прекаленият оптимизъм е вреден и за част от хората в момента е проблем да обслужват натрупаните задължения от преди кризата. Най-често затруднения имат фирмите и бизнеса, посочи още Тихомир Тошев.

Той отбеляза също, че процентът лоши кредити в европейските държави варира от 7 до над 20%, като над 20% се отчитат в някои от прибалтийските страни.

Председателят на Националното сдружение за малък и среден бизнес Елеонора Алексова посочи, че има цели отрасли, в които малкият бизнес се задъхва, а някои дори спират работа: В тези случаи, когато вече няма реална икономическа дейност, спира и обслужването на кредитите. Така че и листовете на съдия-изпълнителите се удължават с такива обекти, които са заложени по лоши кредити и ипотеки на частни имоти, които са били заложени за кредити, независимо че са били ползвани за оперативна работа във фирмите.

В този смисъл Алексова смята, че е възможно повишаването на лошите кредити да е в сферата на малкия бизнес.

Процесът на фалити на фирми и създаване на нови фирми е непрекъснат в сектора на малките и средни предприятия. Проблемите, свързани с междуфирмената задлъжнялост и кредитната задлъжнялост към банките, е основният проблем, който най-много мори дребния бизнес, защото средата дори да се подобрява, за да можеш да я валоризираш в своята работа, трябва да имаш достъп до свеж ресурс, тъй като в последните години всички резерви бяха изчерпани. Тук идват проблемите, свързани с достъпа до финансиране, които си стоят от години. Отчитат се някои положителни елементи, като например по-ниски кредити, ако кандидатстваш пред банките, фиксирани лихви, но не са посилни все още обезпеченията по тези кредити. Другият тип затруднение пред малкия бизнес, когато кандидатства за кредити, е невъзможността да докажеш устойчив бизнес. Ако има браншове, в които се наблюдава растеж, това е добра новина за българската икономика, но за малкия бизнес тези положителни ефекти най-вероятно ще се почувстват малко по-късно, коментира още Алексова.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна