Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йо Стиген: Брайвик не успя да промени ценностите и толерантността на норвежците

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Процесът срещу Андерш Брайвик показа, че екстремистът не успя да промени ценностите и толерантността на норвежците. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" професорът по международно право Йо Стиген от университета в Осло.

Според него изпращането на Брайвик в психиатрична болница не е бил по-добрият вариант: По време на процеса Брайвик не показа никакви признаци да е невменяем. Също така би било лошо да бъде изпратен вменяем човек в психиатрия. За него е най-добре да е в затвора.

Професор Стиген определя действията на Брайвик като политически екстремизъм: Смятам, че има хора, които не изпитват емпатия. Можете дори да наречете това зло или политически екстремизъм и по мое мнение именно за това става дума в случая - политически екстремизъм и волята да бъде пожертван живота на млади хора за постигането на политическа цел.

Йо Стиген се надява Брайвик да не се превърне в мъченик: Разбира се, винаги има опасност за това. Не мисля, че много хора му симпатизират. Поне не и от норвежците.

Норвежкият юрист няма съмнение, че екстремистът е действал сам. Той е категоричен и за това, че не е можело Брайвик да бъде спрян.

Двата най-важни извода са следните. Пътят, водещ към правителствената сграда, е трябвало да бъде затворен и блокиран. Той не е трябвало да може да отиде с колата си до сградата. Второто най-важно нещо е, че е отнело твърде много време, преди полицията да отиде до острова и да арестува Брайвик. Твърде много млади хора са били убити, защото е отнело толкова много време. Със сигурност ще има много промени заради тези два злощастни извода, коментира Стиген. Той прогнозира обаче, че няма да има драстично затягане на сигурността, както това се случи в САЩ след терористичните атаки на 11 септември 2001 година.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени