Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" практиката "бебешка кутия" за анонимно изоставяне на новородени

Снимка: БГНЕС

Завръща ли се практиката с кутиите за бебета в последните години в Европа? Дали тези бебешки кутии спасяват човешки живот, или насърчават родителите да изоставят децата си - дебатите за ефективността и етичните аспекти на това анонимно изоставяне вече са в ход и у нас. Те провокират инициативата на Светослава Сергиева, ученичка в елитна гимназия във Варна. След като година работи като доброволка в различни социални структури, тя решава, че така наречените "бебешки кутии" трябва да съществуват и в България.

В ефира на "Преди всички" Светослава изтъкна аргументите "за" и "против" практиката "бебешки кутии". Според нея опасенията, че изоставените новородени губят правото си да познават истинските си родители, е нищо в сравнение с правото на живот, което получават. Колкото до опасенията, че практиката ще стимулира изоставянето на новородени, тя сподели, че собствените й проучвания са я довели до извода, че обикновено у нас срамът е този, който ръководи майката в решението й да изостави детето си, а "бебешките кутии" ще й предоставят анонимност.

Иванка Шалапатова, директор на Фондация "За нашите деца", организация, която респектира с работата си по превенцията на изоставянето на деца и отглеждането им в семейна среда, също взе отношение по темата.

Това, което ме притеснява, е, че чувам идеи, които нямат никаква аналитичност. Няма анализ във Варна, който да показва, на какъв точно проблем тази "кутия за бебета" ще бъде решение. Колко са жените във Варна, които ще преодолеят фактора срам, като оставят бебетата си в бебешка кутия? За колко от тях действително срамът е ключов фактор? Без анализ, без никаква всестранна оценка на причините за явлението изоставяне на новородени и смърт на новородени, не бих препоръчала нито на община Варна, нито на Отдела за закрила на детето, както и на всички активни граждани като Светолслава, да пристъпват към тази мярка, каза Иванка Шалапатова.

За последните 6 месеца Фондация "За нашите деца" е предотвратила изоставянето на 120 новородени в София и в Пловдив.

Чуйте интервютата със Светослава Сергиева и Иванка Шалапатова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени