Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Йончев: Проектозаконът за националната сигурност не ни върши работа

Снимка: БГНЕС

Вчера на сайта на Министерския съвет бяха публикувани проектозаконите на Специалните служби, общо 4 на брой - Проектозакон за системата за защита на националната сигурност, за Държавната агенция "Разузнаване", за Военното разузнаване и Проектозакон за Националната служба за охрана. От правителствената пресслужба съобщават, че проектозаконите ще бъдат подложени на дискусия, в която могат да участват както експерти в сферата на сигурността, така и представители на широката общественост. Писмени предложения могат да се правят до 30 септември. На страницата е публикуван електронен и пощенски адрес, на който могат да се изпращат предложенията.

Един от проектозаконите, този за националната сигурност, в предаването "12 плюс 3" бе поканен да коментира проф. Димитър Йончев, експерт по национална сигурност, преподавател във Военната академия, Академията на МВР и НБУ.

На въпрос дали този закон ще гарантира по-доброто функциониране на системата за национална сигурност, Йончев отговори: В този вид едва ли, но като крачка напред е добре и е добре също, че е дадена възможност на публиката да се произнесе, както и на експертите. Надявам се, че с повече внимание към предложенията може да се постигне нещо положително. В този вид, в който ни го предлагат, с такава философия, този проектозакон не ни върши работа. Досега разглеждахме пространството на националната сигурност като нещо неподредено и очаквахме един закон да го подреди. Този проектозакон съобщава кои са вътре елементите, просто изброява ведомствата и след това се казва, че те осъществяват дейността си, като се координират. Точно в това има огромен вакуум.

Чуйте цялото интервю на Даниела Големинова с проф. Димитър Йончев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна