Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единствено Цветана Пиронкова е сигурна участничка на Турнира на шампионките в София

Снимка: БГНЕС

Президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков заяви, че в момента Цветана Пиронкова е единствената сигурна участничка в Турнира на шампионките на женската тенис-асоциация (WТА) в София. Пиронкова ще получи едната "уайлд кард" за надпреварата в зала "Арена Армеец" с награден фонд 750 хиляди долара от 30 октомври до 4 ноември. Втората специална покана на организаторите ще бъде предоставена след около месец, тъй като тогава ще има повече яснота за шестте участнички, които ще се класират по право за турнира.

На този етап според ранглистата почти сигурно в София ще се състезават Роберта Винчи (Италия), Кая Канепи (Естония), Надя Петрова (Русия) и Цзе Чжън (Китай). Другите две участнички ще бъдат определени след оставащите пет турнира от веригата "Интернешънъл" в Сеул, Гуанчжоу, Линц, Осака и Люксембург. 2012-а е сред най-вълнуващите години за женския тенис. Бяха записани някои страхотни постижения, като кариерния шлем на Мария Шарапова, златния шлем на Серина Уилямс, ожесточената битка за първото място в ранглистата, финала на US Open и други. Няма как да не сме доволни след такъв сезон, заяви супервайзърът на Турнира на шампионките на WТА Фабрис Шуке.

Турнирът на шампионките е вълнуваща надпревара както за WTA, така и за град като София. Още когато преди време разглеждахме кандидатурите и видяхме тази на София решихме, че това е точното място за провеждането на турнира. Причините за това са няколко. На първо място, историята на тениса във вашата страна и успехите на сестри Малееви, а през последните години и на Цветана Пиронкова. Освен това имате отлична нова зала "Арена Армеец", която отговаря на всички условия за провеждането на турнир от този ранг. Наскоро разговарях с Пиронкова и мога да ви уверя, че тя очаква с голямо нетърпение турнира и възможността да играе пред родна публика, каза още Шуке.

Победителката в Турнира на шампионките може да заработи 270 хиляди долара, но при положение, че спечели всичките си срещи.

Осемте тенисистки ще бъдат разделени в две групи по четири, като те ще играят всяка срещу всяка и първите две от тях продължават на полуфиналите. Дори три загуби в групата гарантират 35 хиляди долара от наградния фонд, а всяка победа в първата фаза се оценява с допълнителен бонус от 15 хиляди долара. Организаторите са подготвили и множество игри и изненади за зрителите по време на дните от турнира.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна