Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Стоичков: Целта на Закона за висшето образование е сигурността на студентите

Снимка: БГНЕС

Безспорно Законът за висшето образование засяга интереси. Аз съм поканил в сряда в 14 часа ресторантьорите и собствениците на заведения. Нека да представят тяхната информация, техния прочит на закона, да направят други предложения. Готов съм да обсъдя и други предложения. Важното е целта на Закона да се постигне, а тя е повече сигурност и спокойствие в Студентски град. Това каза председателят на парламентарната комисия по образованието, младежта и спорта Огнян Стоичков в предаването "Нещо повече".

Ние за първи път даваме дефиниция на термина "студентско общежитие". Досега студентските общежития, като вид сгради, бяха като сгради за обществено ползване заедно с хотели, мотели, къмпинги, казина, дискотеки и т.н. Студентското общежитие обаче не е хотел, а жилищна сграда за обитаване от студенти. Дори и само това изречение да остане в нашия закон, автоматично се прилага наредбата за търговска дейност на Столична община, в която е записано, че нощни заведения с режим след 22 часа, които създават шум със своята работа, не могат да отстоят на по-малко от 30 метра от жилищна сграда. Ние предлагаме 100 метра, защото това не е обикновен жилищен квартал, обясни Стоичков.

Председателят на парламентарната комисия по образованието, младежта и спорта каза още, че 191 са обектите с режим на работа след 22 часа, а 36 от тях са магазини за хранителни стоки, книжарници, аптеки и други. С промените в Закона за висше образование ще бъдат засегнати обаче 60-70 подобни обекта: Параметърът ще засегне най-много 60-70 обекта и от тях са не повече от 10 крупните инвеститори, с големите дискотеки, които в момента протестират.

По отношение на Закона за предучилищно и училищно образование той обясни, че има известно колебание в управляващите по определени текстове: Има принципни въпроси, по които ГЕРБ се колебае. Надявам се до края на ноември законът да бъде в пленарна зала.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна