Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Негенцова: ЦИК се подготвя за методически указания за национален референдум

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия се подготвя за методически указания за национален референдум, каза в предаването "12+3" Ралица Негенцова, говорител на ЦИК

Това е в правомощията на Комисията. Но не за конкретния, а по принцип за всички въпроси, свързани с национален референдум. ЦИК подготвя своите решения, като се работи в отделни работни групи. В тази работна група, която е свързана с подготовка на изготвяне на методически указания за национален референдум бяха разисквани няколко основни въпроса, които са от значение за изготвянето на  указанията, каза Негенцова.

На първо място е въпросът, свързан с това какво се счита за ден за насрочване на референдума - дали това е датата, на която се подписва указът на президента или датата, когато указът е обнародван в Държавен вестник. Другият основен въпрос е свързан с това лицата, които се намират в деня на гласуването на територията на България и какво представлява територията на Република България, на която да се осъществява гласуването на референдум - дали това е географското понятие територия или има възможности да се гласува и извън територията. Друг от въпросите е за Районните избирателни комисии, каза говорителят на ЦИК.

Чуйте в звуковия файл и как Негенцова коментира бюджета на ЦИК, предвиден за следващата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна