Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правозащитници сигнализират за хиляди изчезнали хора в Сирия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Правозащитни организации, работещи в Сирия, обявиха, че най-малко 28 хиляди души са изчезнали, след като са били отвлечени от войници или местната милиция. Активистите разполагат с имената на 18 хиляди изчезнали души от началото на протестите срещу президента Башар Асад през март миналата година досега, а освен това имат информация за други 10 хиляди липсващи.

Не е ясен точният брой на изчезналите хора, а сирийската организация за защита на човешките права "Сауасия" уточнява, че контактите й от села в цяла Сирия съобщават дори за около 80 хиляди отвличания. Онлайн правозащитната организация Авааз пък подчертава, че "никой не е в безопасност" заради преднамерената правителствена кампания на терор. Консултантът на онлайн активистите Ема Руби-Сакс обрисува пред Би Би Си ужасяващи случаи на отвличания.

Правозащитни организации и адвокати определят броя между 18 и 80 хиляди изчезнали души. Този брой е огромен и това, което знаем, е, че тези ужасяващи истории се случват в цяла Сирия. Историите са мъчителни - независимо дали става дума за жени, които са излезли, за да напазаруват, или мъже, които пътуват, за да купят гориво за семействата си. Просто никой никога повече не вижда тези хора. А семействата им живеят с ужаса да не знаят каква е съдбата им. Броят е огромен и се изчислява в цялата страна. Това е широкоразпространен проблем и съществува, за да всява ужас в сърцата на всички в Сирия, обяснява Руби-Сакс.

За мен тези факти не са новина, защото тези отвличания не са започнали началото на революцията. Терорът, за който говорихте, в него не се казва, че в тази революция и тези отвличания не започват с първия ден на революцията. Това каза представителят на Асоциация "Свободна Сирия" Надя Хамами в предаването "12+3".

Боя се, че режимът в Сирия проигра всички шансове за мирно разрешение на конфликта. Надеждите, които се възлагат на мисията, с която правителството предполага, че ще постихне някакъв успех, за мен е абсолютно деконструктивна. Това е една инициатива, която просто губи време в една щафета, която бих могла да нарека "Как да забавим и мумифицираме конфликта в Сирия, така че насилието да не спре". Намесата на Запада чука на вратата и тя ще бъде решена от електоралния вот от изборите в САЩ. Най-доброто, което може да направи българското правителство и то го прави много ясно и последователно, е да участва на страната на сирийската опозиция в конфликта. Имайки предвид, че България е член на НАТО и на ЕС и промяна в тази линия няма да има, ние сме много благодарни от това, добави Хамами.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.

По публикацията работи: Мария Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени