Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Джонатан Алън: Великобритания напълно подкрепя идеята за банковия съюз

 Н.Пр. Джонатан Алън: Трябва сме сигурни, че страните от еврозоната не могат да пристъпят правилата на единния пазар на страните, които са извън еврозоната
Снимка: БГНЕС
Великобритания напълно подкрепя идеята за банковия съюз. От известно време насам казваме, че единната валута не е достатъчна без икономически и финансов съюз зад нея, което означава, че създаването на по-добри институции, на по-близко сътрудничество, е от особена важност за ЕС и за еврозоната. Повечето държави извън еврозоната ще искат да запазят контрола върху своите банки, както например ние няма да вземем участие в този съюз. Това каза посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Джонатан Алън в предаването "Събота 150".

Ние вече имаме доста силна европейска регулация върху финансовите институции, като част от единния пазар. Това не е спряло. Всъщност Обединеното кралство даже настоява за още по-голяма регулация в тази зона и специално в единния пазар. Но имаме и друг проблем. Това е въпросът за подкрепа на банките, които може да изпитват проблеми, които са част от единната европейска валута. За финансовите потоци, които се обменят в страните от еврозоната, проблем, възникващ с банка е проблем за всички. Естествено е, че има връзка между тях и сега, когато се появи това, което се нарича европейско банково управляващо тяло, е много важно и за Великобритания. Трябва сме сигурни, че страните, които са в еврозоната не могат да пристъпят правилата на единния пазар на страните, които са извън еврозоната. Така че бихме желали да видим някакви правила, които да доведат и които да подсигурят възможността за едно честно гласуване, за да защитим нашите права и интереси. Става дума за страни като Великобритания, България и страни, които са извън еврозоната, обясни посланикът.

За мен е важно да сме сигурни, че тези 17 страни няма да си създадат едни груби правила, които да задължат останали да постъпват по определен начин, посочи Н.Пр. Джонатан Алън.

Искаме да видим по-малко регулиране, особено когато става дума за малките предприятия. Доколкото разбирам в България има най-големият брой семейни предприятия в цялата Европа и ние искаме да видим развитие на единния пазар, особено в областта на услугите и в дигиталния свят, заяви посланикът.

Посланикът разясни и позицията на Великобритания по европейския бюджет: Всяка отделна страна в ЕС, включително моята и вашата, в момент на ограничения и в момент на най-голямата криза от последните 80 години, е намалила своя бюджет. Ние не искаме ЕС да намали бюджета си, но искаме да се замрази. Излиза, че те са единствената част от Европа, която не намалява, но защо да го увеличава, защо данъкоплатците в Европа трябва да плащат повече, когато те страдат в настоящата ситуация? Обединеното кралство също казва, че фокусът на бюджета трябва да бъде върху най-бедните страни.

По отношение на България посланикът на Великобритания у нас коментира, че бюджетът може да бъде замразен с гаранция за държави като 12-те новоприсъединили се, че те ще получават същото ниво на подкрепа, която са разходвали в последните две години. Повечето от страните обаче отхвърлиха това. Може би смятат, че преговаряйки те могат да се справят по-добре и да получат повече пари. Може би, но ако страните решат да замразят приходите или да получат едно малко увеличение – чудя се дали това ще бъде едно разумно решение. Не забравяйте, че бюджетът на ЕС идва със задължения и плащания, добави той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна