Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Миланов: През частните болници върви тиха приватизация на здравната помощ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Неотдавна Българският лекарски съюз публикува декларация, в която твърди, че състоянието на здравеопазването е катастрофално и поиска от президента да се свика Съветът по национална сигурност. В "12+3" темата коментираха проф. Милан Миланов, председател на Столичната лекарска колегия и доц. Бойко Коруков, директор на ИСУЛ.

Декларация да се пише е най-лесно, че е катастрофално състоянието, знаем го. Проблемът е кой ще чуе тази декларация, каза проф. Миланов. Той изброи и какво според него трябва да се направи за българското здравеопазване.

Първо, да има политическа сила, която да гарантира 6 процента от БВП за здравеопазване. Второ, връщане към основите на общественото социално осигуряване и НЗОК да бъде самостоятелен финансов обект. Трето, сериозно да се помисли по следния въпрос - в момента в България върви тиха приватизация на здравната помощ. Това се случва през частните болници. Това се случва не без участието на политическата сила, която сега ръководи страната, но то започна при предишното правителство.

Доц. Коруков обясни, че за 7 години, колкото ръководи болницата, се е убедил, че неприемането на единна национална стратегия по здравеопазване е проблем за цялото общество.

Това е национален проблем, това е и проблем на политическите партии. По отношение на броя на болниците съм категорично против да има 400 или 500 болници. Нямаме ресурси. А сега се задава и проблемът с кадрите. Ние, не по-малко от пациентите, настояваме за ясни правила в здравеопазването. Да, по Конституция има равнопоставеност с частните болници. Но в София ние наблюдаваме промяна на контингента, който постъпва в болниците.

Чуйте мненията в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени