Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПФК „Левски” с напълно завършен нов стадион през 2017

Снимка: Архив

Вече 6 месеца се работи по проекта за новият стадион на футболен клуб „Левски”, който ще бъде изграден на мястото на сегашния "Георги Аспарухов". "Сините" и представителите на авторите на проекта са се спрели на два варианта.

Изграждането на съоръжението ще протече в три етапа. Първият трябва да приключи за стогодишнината на Левски - май 2014 г. Финалът на втория етап е планиран за май 2015 г., а окончателното завършване на стадиона най-вероятно ще бъде през 2017 г.

"Сините" ще могат да играят в новия си дом след края на първия етап на строежа, а дотогава ще домакинстват на Националния стадион "Васил Левски".

Стадионът ще бъде без писта. Капацитетът му ще бъде за 28 000 зрители, а 2/3 от трибуните ще са покрити. Освен това между отделните трибуни няма да има разделение и те ще бъдат заедно. Строежът започва през ранната пролет на 2013 г. От сегашното съоръжение ще бъде запазен часовникът, който се намира пред сектор "А".

"Игрището е обновено и то ще бъде запазено, като ще бъдат взети специални мерки по време на реконструкцията, за да няма никакви увреждания на терена. Стадионът ще бъде със затруднено функциониране в един период от около 13 месеца. Ще се започне през следващата година, при подходящите климатични условия. Тепърва предстои да се реши как ще се направи демонтирането на настоящите сектори. Допускам, че методът ще бъде комбиниран. Възможно е да има и взривни работи, които след това вече да позволят по-спокойно изнасяне на отпадъците. И в двата варианта стремежът е стадионът да бъде затворен, т.е. да не са разделени трибуните по подобие на Кьолнския стадион, който е прототип на съвременните стадиони, а в ъглите на стадиона също да има трибуни. Проектът е финансиран от футболен клуб Левски", заяви главният архитект на проекта Иво Панталеев.

 

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна