Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти за предложението да няма вечни длъжници: Винаги някой плаща

Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев коментира в "Преди всички" законопроекта за десетгодишна абсолютна погасителна давност.

Това не е в полза на монополистите, а на гражданите и на тези, които не извършват търговска дейност. Става дума за задълженията им за ток, вода, парно, кредити, лизинги. Давностите и в момента не са големи, но дълговете могат да се подновяват от кредитора. Нашето предложение е да няма вечни длъжници и на десетата година дългът да се погасява. Десет години са много голяма давност. За няколко години един съдебен изпълнител ще намери всяко имущество. После се трупат разноски и лихви. Даже и да бъде прекъсвана тригодишната и петгодишната давност, десетгодишната слага край на всички съдебни спорове. Във всички останали държави има т.н. потребителски фалит. Ако това се въведе като система, ще има регистър на тези хора. Но у нас го няма. Никъде не може да се види колко дължи един гражданин. Затова не може да се въведе потребителски фалит и решението е десетгодишна погасителна давност. У нас това би дисциплинирало кредиторите, които имат достатъчно дълъг срок да си съберат парите. Не можем да оставим българските граждани да бъдат вечни длъжници.

Темата коментира и Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

По-дългият срок е по-благоприятен за нас, тъй като сега има тригодишен давностен срок. Това означава по-малко съдебни искове. Късият срок създава ситуация, при която технически не е възможно да осъдим всички. Тригодишният срок генерира нови неплащащи клиенти. Тази практика сега отнема време. Краткосрочната събираемост е до три месеца. Общо 5-10 процента от сумите се оказват несъбираеми. При средна печалба от 5 процента става ясно, че никога не можем да работим на печалба.

Ангел Престойски, председател на съюза на ВиК дружествата коментира:

На практика нищо няма да се промени, защото при нас тези неща се извършват своевременно. Приветствам загрижеността към най-бедната част от населението, но е добре да се помисли за помощи за вода и енергийни помощи. Така няма да се стига до дела и тормоз на тези хора. Събираемостта е над 80 процента. На нас ни помага това, че на този етап услугите не са скъпи. Няма неплатени сметки – винаги някой плаща и това са редовните платци.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна