Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Боян Иванчев: Прогнозирам 67% вероятност Обама да спечели

Снимка: ЕПА / БГНЕС

© Снимка: БГНЕС

Ромни се придържа към тезата, че има цикличност на климатичните процеси. За разлика от него, Обама поддържа тезата, че е необходима глобална договореност за разрешаването на тези проблеми, но не е направил кой знае какво за постигането на такава договореност, тъй като е известно, че развиващите се страни са против такъв договор. Затова по време на самата кампания бяха издигнати от маргиналните 4 партии, които издигнаха тези въпроси.

Това каза за "Хоризонт" и предаването "Събота 150" проф. Васил Проданов - преподавател в общоикономическия факултет на УНСС, дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН.

Според него темата за околната среда е изместена от дебата, защото двамата кандидати реагират на проблеми, които вълнуват съзнанието на гражданите и могат да привлекат повече избиратели. САЩ стават все по-независими енергийно от Близкия изток и това ще даде отражение в политиката им, убеден е професорът.

Значението на САЩ за това, което става в България, ще бъде на няколко равнища. Ромни, когато става дума за икономическа политика, демонстрира различен подход от нагласите в Европа. Американската политика ще става все–повече политика на политическия реализъм, отчете той. 

Д-р Боян Иванчев, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, член на Международната асоциация на политическите консултанти.

Различните типове бедствия не са нещо извънредно за Америка. Климатът им е такъв, че често имат урагани. Президентът Обама се вписа по-технократски. Влезе си в ролята на президент и се опита по някакъв начин да разрешава проблемите, а не да ги използва политически.

Една от големите критики към Обама е, че не показва лидерство. Републиканците са повече лидери във външната политика. Обама иска по-социална държава, но не е постигнал кой-знае какви успехи, отчете Иванчев. Прогнозата ми, на база математически, технически и маркетингов анализ, е 67% шанс Обама да спечели изборите.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени