Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б.Паташев: Модернизиране на църквата би било добре дошло за обществото

Снимка: БГНЕС

Ден на траур е днес в село Орешак - родното място на патриарх Максим. Имах малко срещи с него, но научих много. Направи ми впечатление, че помни много и мисълта му е бистра, каза в "Преди всички" кметът на селото Христо Терзиев. Всички в Орешак скърбят много. Той беше много добър човек.

Не би било редно Негово Светейшество да посочи наследника си. Няма такава практика и освен това не беше такъв човек, каза отец Никанор от Гигинския манастир.

За първи път от близо половин век Българската православна църква е без патриарх и ще трябва да се организира избор на нов предстоятел. До избора, който трябва да е най-късно през март догодина, Великотърновският митрополит Григорий ще ръководи делата на църквата. В обществото вече започнаха дебати за бъдещето и за необходимите промени в нея.

В "Преди всички" богословът Богдан Паташев изрази мнение, че всякакво модернизиране на църквата би било добре дошло за обществото.

Църквата трябва да намира начини да общува със съвременния човек, да му подава ръка и да го води към истините, в които вярва и изповядва. Под модернизиране разбирам това - да се върви в крак с времето без да се губят корените, каза Паташев.

В предаването "Хоризонт до обед" писателят Деян Енев каза:

Нека да изпратим достойно патриарх Максим и да не смесваме молитвите за една душа с приказките какво ще се случи след това. Може би сме били съвременници на светец. Трябва да осъзнаем, че оздравяването на църквата е важно за оздравяването на нашето толкова болно общество. Спасението ни започва със спасяването на църквата. Висшият клир трябва да си даде сметка за тези неща и да даде пример.

Целите интервюта по темата чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна