Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5-и декември - Международен ден на доброволеца

Снимка: Архив

Доброволците от пожара в месността Бистришко Бранище на Витоша това лято се събират отново в с. Бистрица. Този път обаче поводът е празничен - отбелязването на Международния ден на доброволеца - 5-и декември. Празникът започва в 16,00 часа във фоайето на Народно читалище "Св. Цар Борис I - 1909" в Бистрица.

Партньори на събитието са кметство Бистрица и Столичната пожарна. Всички посетители ще могат да видят снимки от бедствието в резервата "Бистришко бранище", заснети от доброволеца Тихомира Методиева, както и видеоклипове от събитията това лято. За децата ще има демонстрация по гасене на пожари от служители на Столичната пожарна. Предвидено е и изпълнение на танцовия състав към читалището.

От 1985-а година датата 5-и декември е обявена официално за Международен ден на доброволеца по предложение на Генералната асамблея на ООН. Според анализите едва 6% от българите са се включвали в различни доброволчески акции. Средният процент за Европа е 21.

Всеки желаещ ще може да остави координати и ще бъде търсен при бъдещи акции по залесяване, почистване на парк "Витоша" или в случай на инциденти, разказа Тихомира Методиева - фотограф и доброволец.

Изложение, наречено "Организации и доброволци", ще се проведе в Дома на киното в София. Ще събере хора, които желаята да полагат доброволен труд с неправителствени организации, които предлагат дейности за доброволци.

В студиото на "Преди всички" гостуваха трима души, ангажирани с идеята на доброволчеството - Мирослава Попова, член на Управителния съвет на CVS и двама доброволци - Радослав Николов и Кадрие Алиманова, участвали в кампанията в помощ на пострадалите от земетресението в Перник. 

Повече за доброволчеството можете да научите от разговорите в звуковите файлове.

По публикацията работи: "Хоризонт до обед"; "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна