Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекторатът на МС започва проверка във Фонд "Научни изследвания"

Световната банка също ще проверява Фонда
Снимка: Архив

Още днес Инспекторатът към Министерския съвет започва проверка във Фонд "Научни изследвания". Проверка ще има от Световната банка и от друга външна международна организация.

За това се договориха при премиера Бойко Борисов министърът на образованието Сергей Игнатов и протестиращи учени, които оспорват част от проектите, получили финансиране.

Инспекторатът към Министерския съвет ще приключи проверката си във Фонда до Коледа, обеща министър Сергей Игнатов. Установен е и контакт със Световната банка, за да се сформира работна група за проверката. Следващата година ще има и нов правилник за работа, който се обсъжда в момента, е договорено на срещата при Борисов:

За да може от началото на годината да имаме нов правилник, всичко ново във Фонда.

Проф. Николай Тенков от Химическия факултет на Софийския университет и проф. Дони Спасов, декан на Факултета по химия и фармация, от името на протестиращите учени заявиха, че назначените проверки ги удовлетворяват:

Макар че имахме много кратко време, министърът разбра много добре къде са проблемите, откъде идва недоволството на учените, от липсата на прозрачност, от това, че има съмнения за нарушени правила. Така че тези проверки, които бяха предложени и приети, в момента отговарят на всички наши притеснения, каза проф. Тенков.

И очакваме тази проверка да разкрие по същество някои от недостатъците, от които трябва да се лишим, каза проф. Дони Спасов.

Ако се разкрият злоупотреби и нередности след проверките, ще се понесе и отговорност, беше категоричен министърът:

Ако някой някъде е съгрешил, откраднал или създал корупционна среда, той ще си понесе отговорност, нямаме проблем с това. Ако има ощетени проекти, които не са спечелили, в момента тече процедура от 10-и декември и всички, които се смятат ощетени, си четат рецензиите и подават възражения, те ще бъдат преразгледани и на тази база има заделени още 2 милиона лева във Фонда точно за ощетените. Ако се установи, че трябва да бъдат финансирани, ще бъдат финансирани.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна