Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата година предлага невероятен астрономически спектакъл

Снимка: Архив

Звездното небе през 2013 та година ще предложи на астрономите невероятен спектакъл. Вместо края  на света,  съвсем скоро ще имаме посетител - един от най-опасните космически обекти- астероидът Апофис, който ще профучи край Земята през април. Две красиви комети ще бъдат притегателни космически обекти, които могат да се виждат и от България.

На 10 януари, считаният за един от най-опасните космически обекти, астероидът Апофис ще премине покрай земята. Разстоянието до него в момента е достатъчно голямо, за да не се притесняваме от сблъсък. Въпреки това, нареченият на египетския бог на мрака 300-метров астероид ще бъде следен от астрономите. На 13 април астероидът ще премине най-близо до нашата планета. Въпреки това изчисленията показват, че сблъсък няма да има. В това е убеденa и астрономът Веселка Радева от Астрономическата обсерватория "Николай Коперник" във Варна:

Ще бъде опасен за Земята в петък, на 13 април 2029 година. Тогава астрономите са изчислили, че ще бъде доста близичко - само на около 30 000 километра от Земята. Край на света няма, защото е много малка вероятността и тогава да се сблъска.

И прелитащи наблизо комети може да очакваме през тази година. В края на 2013 година ще сме свидетели на истински спектакъл, тъй като откритата през миналия септември комета Айсън ще прелети на 28 ноември на 2 000 000 км. от Слънцето и ще отдели значително количество светлина. Тогава хората ще могат да я наблюдават по време на Коледа в ясното нощно небе.

Опашката на кометата може да се разпростре на такова разстояние, че да покрива почти половината небе. Ако тази комета обаче не се разпадне след преминаването си край Слънцето, ще наблюдаваме най-ярката комета за последните години, уточни Радева.

 

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени