Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложения за промени в Закона за управление на отпадъците

Снимка: БГНЕС

Българската асоциация по рециклиране и Асоциацията на рециклиращата индустрия предлагат отново промени в Закона за управление на отпадъците, който беше приет през юли миналата година. От бранша заявиха, че по-строгите изисквания, високите глоби и банкови гаранции ще доведат до заобикаляне на закона. 

От Българската асоциация по рециклиране предлагат да бъде въведен един контролен лист за проверка на площадките за отпадъци от черни и цветни метали. Идеите за промени в Наказателния кодекс посочи юристът на организацията Надя Съботинова:

Предлагаме да се инкриминира извършването на дейности с тези отпадъци без разрешение, тъй като към момента съставът, който фигурира в Наказателния кодекс няма да бъде работещ след като и тезите отпадат и затова следва да се създаде заместващ го такъв и по този начин се избегне възможността да се възползват силите, извършващи нелегални дейности от вратички и празноти в законодателството.

Фирмите за черни и цветни метали предлагат също да се въведе долна граница за наказанието лишаване отсвобода при незаконна дейност. Предлагат по-големи санкции при кражби на метали от националната инфраструктура - железопътни релси, шахти, табели.

Председателят на комисията по околна среда в парламента Искра Михайлова коментира в интервю за "Хоризонт", че вероятно ще се потърси възможност за промяна в Закона за управление на отпадъците, който беше приет през юли миналата година.Мисля, че би трябвало да се запази редът на обжалване на административните наказания и влизането им в сила след като те бъдат потвърдени след обжалване, заяви Михайлова.
От Асоциацията по рециклиране коментираха, че фирмите ще се регистрират по друг начин, за да не прилагат високите изисквания в закона за отпадъците, а някои ще преминат към нелегалния сектор.

Целите интервюта в "Преди всички" чуйте в звуковия файл.


 

По публикацията работи: Р.Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени