Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаел Ханеке на опера в Мадрид между "Сезар" и "Оскар"

Режисьорът на филма "Любов" Михаел Ханеке
Снимка: Paul A. Hebert

Дълга, но много ползотворна седмица има режисьора Михаел Ханеке - след като филмът му "Любов" (Amour) триумфира с 5 награди "Сезар" в петък, в неделя има реална възможност да спечели и "Оскар", при това е номиниран не само за чуждоезичен филм, но и в общите категории за най-добър филм, най-добра актриса, за режисура и за сценарий.

Междувременно вълненията на Ханеке преминаха и през оперната сцена. В Театро Реал - Мадрид на 23 февруари беше премиерата на "Така правят всички жени" от Моцарт - второто оперно заглавие в кариерата на режисьора. Първото беше също от Моцарт - "Дон Жуан" на парижка сцена през 2006-та.

Не обичам много да говоря за опера. Предпочитам да говоря за моите филми. Аз съм филмов режисьор. - сподели пред репортери в Мадрид Ханеке - След "Дон Жуан" получих поне 15 предложения да работя в оперни театри, но ги отхвърлих, защото не смятах, че аз съм правилната фигура.

Освен сегашния артистичен директор на мадридския Театро Реал Жерар Мортие, голям почитател на Михаел Ханеке сред големите музиканти е диригентът Клаудио Абадо, който би искал двамата да работят по "Лулу" от Албан Берг. Дали пък това няма да бъде следващият оперен проект на австрийския филмов майстор?

 

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени