Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чък Хейгъл е на посещение в Афганистан

Снимка: БГНЕС

Чък Хейгъл е на първо посещение в Афганистан в качеството си на министър на отбраната на САЩ. Новият шеф на Пентагона е пътувал до Афганистан четири пъти преди това, но като сенатор от Небраска. Първоначално той подкрепя войната, но по-късно променя позицията си относно продължаващия повече от 10 години конфликт.

Ние продължаваме да сме във война, заяви той и напомни, че тази война е отнела живота на повече от 2 000 американци, а ранените са 18 000.

Нараства умората от войната. Американците искат да излязат от Афганистан, а преходът трябва да се направи в сътрудничество с афганистанците и със съюзниците, съвсем отговорно.

Очаква се Чък Хейгъл да има срещи с американски командири и афганистански лидери и да направи първата си подробна оценка на тази все по-непопулярна война. Неговата внезапна проверка идва в повратен момент, когато САЩ и съюзниците от НАТО подготвят изтеглянето на бойните части и полагат усилия за обучение на афганистанските сили, които трябва да управляват прехода.

Хейгъл заяви, че иска да благодари на войниците, които служат там и да направи оценка за напредъка на афганистанските сили, тъй като те се подготвят да поемат сигурността на собствената си страна.

В момента в Афганистан има около 66 000 американски войници, а до началото на следващата година намеренията са те да останат около 32 000.

С два самоубийствени атентата, при които загинаха 17 души, беше посрещнат в Афганистан новият американски военен министър Чък Хейгъл.

Ръководителят на Централното командване на САЩ ген. Джеймс Матис заяви тази седмица пред комисията по въоръжените сили на Сената, че неговата препоръка е в Афганистан да останат следващата година около 13 600 американски военнослужещи и между 6 000 до 7 000 на съюзниците от НАТО.

Засега шефът на Пентагона Чък Хейгъл не казва колко точно американци ще останат на военна служба в Афганистан, но заявява, че "афганистанският народ трябва да направи избор и вземе решение за бъдещето си".

Ние можем да помогнем. Ние и нашите съюзници сме помагали, но идва момент на преход, заявява той.

САЩ в момента е в ранен етап на преговори за двустранно споразумение за сигурност с Кабул, което да осигури законно продължаване на военно и дипломатическо ниво участието на Америка в устройването на нацията.

По публикацията работи: Елена Цанева - кор. на БНР в САЩ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени