Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

220 млн. евро европейски пари стоят неусвоени по мярка 214 за агроекологични плащания

Снимка: БГНЕС

Агроекологична мярка на ЕС, предназначена за дребни земеделски производители, е застрашена от източване на средствата. Това твърдят представители на екологични организации у нас. Националната асоциация на зърнопроизводителите внесе в Министерството на земеделието и храните искане за промени по отношение на усвояването на средствата по мярка 214-а -агроекологични плащания. Това е една от мерките, които са предназначени основно за биоземеделци. Заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов каза в предаването "Преди всички", че около 220 милиона евро стоят неусвоени по тази мярка. Имаше административни пречки, които вече са премахнати. Сега може по-широк обхват земеделски производители да участват. И по-специално за сеитбооборот - това е подмярка на мярка "агроекология" - 214-та.

Предложението няма да ощети останалите биоземеделци. След като се гарантира бюджетът на останалите - средствата, които останат, да се разпределят. Всички земеделски производители могат да кандидатстват по тази програма.

Първи по време и първи по право, земеделски производители с нитратноуязвими зони и зони със силноветрова ерозия. Това бяха трите критерии. Тихомълком последните два критерия бяха премахнати. Остана само първият, който може да се манипулира.

На въпроса какъв служебен министър очакват, Христов отговори: Да не бъде политически обвързан, не трябва да бъде обвързан с инвестиционни фондове и с консултантски фирми. Трябва да има и административен опит.

Милен Стоянов, председател на Българската асоциация "Биопродукти": Единствениаят ми упрек е, че трябва да се чуем и да се разберем, трябва да има диалог между нас и зърнопроизводителите.

Милен Стоянов смята, че задължително трябва да бъзе запазен целият екип на министерството и на фонд "Земеделие".

Интервютата на Радостина Билярска с Радослав Христов и Милен Стоянов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!