Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет официално встъпи в длъжност

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаване на служебното правителство и указ, с който държавният глава разпуска 41-то Народно събрание на 15-и март и насрочва избори за Народно събрание на 12-и май.

След кратка среща в заседателната зала на Министерския съвет министрите от двата кабинета – вече бившият на Бойко Борисов и настоящият, начело с Марин Райков, дойдоха в Гранитната зала на МС, където се проведе церемонията по предаването на властта. В началото бившият премиер Бойко Борисов заяви:

Така както получихме властта, така и я сдаваме на новия кабинет. Искам да благодаря на министрите от старото правителство за това, което правиха. Много неща направихме, много можеше по-добре да направим, много сгрешихме, но затова Господ праща изпитанията, за да може хората да се поучат от грешките и да ги изправят. Нямаше абсолютно никакъв смисъл да чакаме още месец и половина да дойдат редовните избори и в една предизборна ситуация да управляваме. Мисля, че решението, което взехме беше правилно и така имаме възможност всички политически партии, всички, които искат да участват на изборите, защото законът го позволява, да отидат и да участват. Аз съм убеден, че това, което правихме в строителството, в инфраструктурата, в археологията, в културата, в образованието – хората го оценяват. Тук има един парадокс – то е толкова нормално, че те много бързо свикват с нея.

Това, за което не ни стигнаха силите или не можахме да преценим правилно е балансът, защото ако всяко правителство беше строило по една магистрала, по един музей, ние щяхме да правим една. Ние се хванахме да правим всичко едновременно – метро, дъги, магистрали, ж.п. линии, пречиствателни станции, музеи и в същото време управлявахме в най-тежкото време за света сами. В най-тежкото време, в което цели държави се разпадат и въобще не си мислете, че това време е отминало. Испания, Италия, Гърция и много други влизат в такава тежка рецесия в момента, че аз истински се радвам следващите правителства да могат да усвоят договореният от нас възможен най-висок бюджет на страна в ЕС, защото от никъде другаде няма да дойдат 12,5 млрд. евро чисти пари за българската икономика и граждани... Заварихме спрени или както е казано в несъответствие всички фондове. В момента оставяме на новото правителство абсолютно всички фондове да работят. Големите инфраструктурни проекти са или договорени с гарантирано финансиране от Брюксел, или са вече на асфалт и на довършителни работи.

Ние ще си направим в партията изводи и много честно за изборите ще предложим на хората с колко и как могат да им се вдигнат доходите. Аз мога да обещая, че с нито едно работно място повече няма да обещаем, нито с лев повече доходи от това, което реално българската икономика може да даде. Който иска да се подава на популизъм и национализъм да го прави. България е падала много пъти в капан на всичко това. Ние оставяме финансово дисциплинирана държава, с твърди финанси и още днес новите министри ще се запознаят с това, което има там, каза Борисов и пожела на новия кабинет успех и го посъветва да не обръща внимание на това, което ще говорят политическите партии. Той обеща, че няма да критикува служебния кабинет.

Служебният премиер Марин Райков каза:

Мога да си позволя лична оценка за начина, по който върнахте властта. Вие доказахте, че сте силен, а не силов политик като създадохте условия народът да бъде чут отново. Това е от ключово значение. С това вие доказахте, че демократичните принципи не са само основа на нашето законодателство, но и че те са стил на поведение и начин на мислене на българските политици, на българската политическа класа, че ние днес можем да се наречем европейска демократична България, страна с определена демократична култура. Сега, г-н Борисов, е наш ред да организираме демократични и прозрачни избори. Уверен съм, че като партиен лидер ще помогнете да установим един спокоен, градивен диалог, да проведем едно спокойно състезание между партийните платформи и проекти, които трябва да отговорят на очакванията на гражданите, които трябва да са убедителни и които трябва да върнат надеждата сред българите.

Мнозинството на ГЕРБ е дало възможност на служебното правителство за "първата крачка" към "обуздаването на цената на тока", каза Райков и повтори заявката си за "по-социален подход" на управлението:

Ние няма да имаме и няма да разполагаме с бюджет, който сме предложили. Ние ще изпълняваме бюджета, който е вече разписан. В него ние ще търсим резерви за един по-социален подход, за да очертаем една бъдеща политика на доходите, която със сигурност няма да бъде нито безотговорна, нито популистка, но ще се опита да даде поне начален отговор на очакванията на хората от най-уязвимите категории.

Изборният борд към Министерски съвет няма да е "пропагандна" инициатива, каза премиерът Марин Райков. Той е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за състава и функциите на борда, който ще следи за организацията и провеждането на парламентарните избори на 12 май. По-късно днес Райков ще търси контакт и с лидера на БСП Сергей Станишев, както и с останалите партии от парламента:

Естествено, ще търсим начини да се отворим към мнението на хората извън партийните среди, включително и с част от протестиращите и с други представители на голямото мнозинство от българския народ. Контактът с партиите, разбира се, е много важен. Ние сме не партийно правителство, но ние не сме антипартийно правителство, защото ние вярваме в ценностите на представителната демокрация, които са в основата на съвременната европейска цивилизация.

Служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, започва работа от днес.

Райков представи членовете на служебния кабинет. Премиерът на служебното правителство Марин Райков, който ще бъде и министър на външните работи, обяви основните задачи на кабинета:

Да организираме провеждането на демократични избори в съответствие с действащото законодателство и с очакванията на българския народ. Втора основна задача на това правителство ще бъде да осигури стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции, като спазваме стриктно зададената бюджетна рамка. 

Междувременно стана ясно, че Петя Евтимова остава заместник-министър на образованието. Това съобщи служебният просветен министър професор Николай Милошев. Вероятно Мариана Бранчева от Националната мрежа за децата ще бъде другият му заместник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна