Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Колева: Отново очакваме опити за изборни нарушения

Снимка: БГНЕС

Един от основните проблеми е, че промените отново стават в последния момент преди изборите. Нашите юристи констатират един подход на напредък, който все още трябва да бъде доразвиван. Има и области, които трябва да бъдат усъвършенствани.

Това каза Катя Колева - председател на Управителния съвет на Института за социална интеграция, който осъществява мониторинг на предизборния и изборен процес в България. ИСИ органзира днес дискусия на тема "Избори 2013 - Рамката на изборното законодателство - следващият тест за българската демокрация".

Липса на личностно присъствие на граждански наблюдатели на заседанията на ЦИК - Комисията би могла, без особени усилия, да разреши този проблем, като допусне регистрираните за наблюдатели по време на изборите организации да имат поне по един представител по време на заседанията. Това би могло да стане с едно решение на ЦИК, каза Колева и допълни, че наблюдателите не искат да се намесват, а само да присъстват на заседанията. Тя засегна и наблюдението на изборите, извършвано от ИСИ:

Нашият мониторинг вече е традиционен. И тази година имаме 3 основни направления: докладът въз основа на анализа на законодателството; медийният мониторинг и монигорингът от гражданските наблюдатели в самия изборен ден, когато се разнасят книжата в СИК. Набираме доброволци, включително и през сайта. Събрахме  група от 25 души, които ще бъдат специално обучени и ще бъдат областни координатори на тези граждански наблюдатели, които ще имаме, надявам се, в цялата страна.  

Според нея и на тези избори ще има нарушения:

Очакваме опити да се правят нарушения. Има напредък, но за съжаление не станахме свидетелин на такива промени в Изборния кодекс, които да помогнат да бъде преодоляна тази възможност по време на изборите.

Цялото интервю на Т. Величкова с К. Колева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна