Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Каракачанов: Необходима е промяна в начина на изготвяне на ОВОС

Снимка: БГНЕС

На специалистите, които правят ОВОС, трябва да им плаща Министерството, а то да си взима парите от фирмите. Тогава, все пак, ще имаме елементарна първа крачка към една независимост на тези експерти и прекратяване на корупцията.

Това заяви Александър Каракачанов от "Зелената партия" за предаването "Преди всички" по "Хоризонт". В момента се прилага принципът инвеститорът да плаща на експерти, които подготвят становище по проектите за строителство на различни обекти. Тази оценка се обсъжда след това от експертен съвет в МОСВ. Според Каракачанов основният проблем в МОСВ е корупцията:

Местните структури си позволяват отклонения, защото централната власт го прави през цялото време. МОСВ през цялото време върви съзнателно след събитията. Вижте случая „Ропотамо”. Те не разбрали, те не научили. От сума време се пусна в интернет, че има такъв проблем, а те научиха 2 седмици по-късно. Какво се получи накрая – наказание на директора на РИОС, като трябваше да го изхвърлят още в първия случай. Това е чисто корупционен проблем, който пронизва министерството отгоре додолу. За начало, трябва да се отреже главата на вмирисалата се риба. Това е главата на г-жа Евдокия Манева.

Световният фонд за дивата природа предлага да се промени и правилникът за работата на съществуващите експертни съвети в министерството на околната среда. Веселина Кавръкова - директор на организацията каза:

Интересно е да се видят точно функциите на този Обществен съвет какви ще бъдат. Към момента е предложено неговите контролни функции да се отнасят по-скоро до централното ниво до министър и заместник-министри, а проблемът в регионалното ниво съществува много отдавна и е много наболял. Дискутирали сме и с предишното правителство, че се налага многократно неправителствени организации да внасят сигнали за решения на регионалните инспекции по околна среда и водите към министъра, който съответно отменя много често техните решения. За съжаление това до никакви последици не води и множеството нарушения, които се установяват на регионално ниво, не водят до наказания.

Екоорганизациите предлагат становищата, заявени по време на Обществения съвет, да се публикуват в сайта на министерството.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов представя концепцията за устройството и дейността на Обществения съвет към екоминистерството днес.

Интервюто на Р. Билярска с Ал. Каракачанов и В. Кавръкова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени