Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Райков: Въпросът за независимостта на медиите е ключов

Снимка: БГНЕС

Идната седмица правителството ще публикува за обществено обсъждане промени в правилата за управлението на средства на държавни фирми в търговските банки. Ще има 14-дневен срок за коментари по промените, преди документът да бъде приет от кабинета. Премиерът Марин Райков определи промените като радикални.

Три са елементите, които са от ключово значение. Първият елемент е елемент задължителност, вторият е елементът диверсификация, третият - елементът прозрачност. Всяка от тези думи значи много за хората, които знаят за какво говоря. Те са изключително важни и са радикално нов подход към темата.

В коментар на доклада на Държавния департамент на САЩ за свободата на медиите, в който се отправят критики към България, премиерът Марин Райков обясни, че такива има и към държави с утвърдени демокрации. По думите му важно е медиите да не зависят от изпълнителната власт и институциите: 

Не бих искал да разглеждам този въпрос едва ли не като някакво тежко обвинение срещу България. Някои от тези констатации са споделяни и в българското общество, това са темите, по които ние всички работим. Въпросът за независимостта на медиите е ключов, не може да се диктува на журналисти какво да пишат и едва ли не каква линия да държат. Единственото нещо, за което може да се настоява, е да има някаква условна етика и съответно да има едно взаимно уважение и диалог, и най важното, да има спокойствие.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени