Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ненков: Има начин телефоните 112 и 150 да бъдат свързани

Мирослав Ненков
Снимка: БГНЕС

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков каза в предаването "Преди всички", че младите лекари имат интерес към спешната помощ само за да натрупат опит.

Той уточни, че има технически начин телефоните 112 и 150 да бъдат свързани. Предстои среща за решаване на този начин. Надявам се тази конферентна връзка да бъде пусната по време на нашия мандат. Всяко обаждане може да се провери. Няма начин да бъде манипулирано времето на обаждането на 112 и 150. Това каза д-р Ненков по повод случая с починалото в столично училище 11-годишно момче Теодор Желев.

Д-р Мирослав Ненков каза още, че медицински лица в училищата трябва да има. Той обаче посочи, че училищните лекари няма да имат оборудването, а вероятно и подготовката да спасят деца при тежки случаи като последния. 

По повод на сърдечната недостатъчност и нейната профилактика д-р Ненков предупреди: Сърдечните болести са първостепенната причина за смъртност. Има голяма степен на подценяване на тези проблеми. Високото артериално налягане е масово. Напасването на лекарствата е дълъг процес. И хората се отказват. Нашата система позволява да бъдат лекувани и хората, които не могат да плащат. Профилактиката не е на нужното ниво. А тя е две трети от лечението. Същността на профилактиката не са медикаментите или НЗОК, а образование и квалификация на пациентите и на колегията.

Проф. Асен Гудев - началник на Клиниката по кардиология в ИСУЛ, също потвърди, че има тенценция на подмладяване на сърдечната недостатъчност. Но все още сърдечната недостатъчност е проблем на застаряващото общество. В България тя е една от най-честите причини за хоспитализация. По думите на професор Гудев най-важна е превенцията на сърдечните заболявания.

Днес в страната се провеждат безплатни прегледи на сърцето по предварително направени списъци.

Интервютата на Таня Милушева и Мая Данчева по темата можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени