Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската социалдемократическа партия навършва 150 години

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и канцлерът Ангела Меркел на форум за 150-та годишнина на германската социалдемократическа партия
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германската социалдемократическа партия навършва 150 години. За тържествата в Лайпциг се очакват 300 държавни и политически лидери от 80 страни. Сред гостите са френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Енрико Лета, австрийският канцлер Вернер Файман, както и държавните ръководители на Белгия, Румъния, Хърватия, Малта, Черна гора.

От България бяха поканени лидерът на социалистите Сергей Станишев и кандидатът за премиер на БСП Пламен Орешарски. Те участваха в среща на Партията на европейските социалисти късно снощи, но двамата отлетяха рано сутринта обратно за София заради консултациите при президента.

За един ден политическите си спорове ще забравят и вечните съперници християндемократи и социалдемократи. Германският канцлер Ангела Меркел, която е и лидер на християндемократическата партия, също ще поздрави лично партията в Лайпциг. В специална статия във в-к "Лайпцигер Фолксцайтунг" по повода днес Меркел нарича съперниците си "непреклонен глас на демокрацията" и признава, че социалдемократите имат огромни заслуги към успехите на Германия.

На 23 май 1863 година в Лайпциг е основан общият германски работнически съюз. Това се смята за датата на раждане на германските социалдемократи. Тяхната партия е най-старата социалдемократическа партия в Европа.

Информация на Капка Тодорова - кор. на в-к "24 часа" в Германия

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна