Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една четвърт от децата по света може да страдат от проблеми с ученето заради недохранване

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Една четвърт от децата по света са изложени на риск да не постигнат добри резултати в училище заради хронично недохранване, алармира британската благотворителна организация "Сейв дъ чилдрън". Липсата на хранителна диета може значително да увреди способността на децата да четат и пишат, посочва тя. Нейно проучване сочи, че недохранените деца страдат от необратими последици - те израстват по-дребни и по-слаби, а мозъците им може да не се развият напълно.

Благотворителната организация настоява, че справянето с недохранването трябва да е приоритет за лидерите на страните от Г8. Те ще се срещнат в Северна Ирландия следващия месец, припомня Би Би Си.

Изследването на "Сейв дъ чилдрън", наречено "Храна за размисъл", се базира на проучвания на хиляди деца в Етиопия, Индия, Перу и Виетнам. То стига до заключението, че децата на осемгодишна възраст, чието развитие е спряно заради недохранване, са изложени на 19 процента по-голям риск да правят грешки при прочитането на прости изречения като "Слънцето е горещо" и "Обичам кучета", отколкото децата с нормален хранителен режим. Недохранените деца могат да имат с до 20 процента по-малък доход като възрастни. В същото време икономическото въздействие от недохранването може да достигне 125 милиарда долара, допълва "Сейв дъ чилдрън".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени