Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат майчинските да станат 310 лева

Снимка: БГНЕС

От 240 на 310 лева ще се увеличат парите за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013-а година.

От ГЕРБ предлагат промяната да влезе в сила от 1-ви юли, а от Коалиция за България предлагат датата 1-ви октомври. Социалният министър Хасан Адемов коментира:

Преди да сме наясно точно със състоянието на бюджетните приходи и разходи към днешна дата, ми е трудно да се ангажирам с прогнозите дали това увеличение да бъде от 1-ви юли или от 1-ви октомври. Но пак повтарям, оставаме открити за диалог, включително и с колегите от ГЕРБ, включително и с всички останали вносители, за да можем да намерим най-доброто решение за българските майки. За да можем да ги зарадваме, след като в продължение на 4 години, независимо от това как ще дефинираме - дали е било обвързано с мининална работна заплата това плащане, или е било определяно с бюджета на държавното обществено осигуряване всяка година, най-важното е майките да получат това обезщетение.

По публикацията работи: Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна