Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив. Иванова: Законови промени в сигурността - с обществено обсъждане и експертна оценка

Ив. Иванова: Министерството на правосъдието е изправено пред сериозни предизвикателства
Снимка: БГНЕС

Нищо от това, което съм видяла досега, не ми дава основание да направя смислена прогноза за съдебната реформа, каза в "Преди всички" Иванка Иванова, председател на Правната програма на "Отворено общество".

Надявам се това правителство да приеме нов Закон за нормативните актове. Концепцията на правителството на Станишев така и не беше внесена в Народно събрание.

В Народното събрание лявата ръка не знае какво прави дясната. Не е приемливо да се правят промени в сфера като контраразузнаването и вътрешната сигурност да се правят без обществено обсъждане и експертна оценка.

Партийните линии на разделение при кандидатурите за ВСС бяха лесно преминати, припомни Иванова. Предлагаме отделна глава в правилника за реда на номинациите за ВСС. Правилата дават висока степен на гаранция, че в колективните органи ще влизат качествени хора.

Правителството обяви съдебната реформа за приоритет, но това ще е трудно. Непрекъснато се правят неща, които са извън стратегията.

Много сериозни предизвикателства стоят пред Министерството на правосъдието. Трябва да намери общ език с ВСС.

Другото е приемането на нов Наказателен кодекс. Пред Министерството на правосъдието стои и въпросът за затворите. Не можем да забравяме за хората, които са там, и после да се чудим защо престъпността се професионализира. Трябват средства и реални програми, каза още Иванка Иванова.

Цялото интервю с Ив. Иванова можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени