Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Проектът АЕЦ "Белене", който бе спрян от властите през март 2012-а година, сега може да бъде възобновен. Такова бе предизборното обещание на българските социалисти, доколкото новата АЕЦ ще даде на България 10 хиляди работни места по време на строежа и около 50 хиляди в рамките на целия инфраструктурен проект. За днешна България този аргумент може да се окаже решаващ.

Това пише кореспондентът на руската държавна агенция ИТАР-ТАСС за интернет-изданието "Эхо планеты". Новото правителство на България има време до настъпването на студовете, за да се постарае да увеличи видимо жизненото равнище на населението. В противен случай нови протести няма да бъдат избегнати, предупреждава авторът на материала.

В анализ на социалната обстановка в България руският журналист посочва, че положението с младежката безработица в страната е далеч по-зле от официалната статистика. Неофициални данни свидетелстват, че около 40 на сто от гражданите до 25-годишна възраст не работят и не учат. В същото време повече от 60 на сто от младите кадри са заети на работни места с ниски квалификационни изисквания.

При това положение българите разчитат на развитие на икономическите връзки с Русия, пише руското издание, отбелязвайки, че руският език е втори по-популярност в страната след английския.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна