Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Бехар: Правителството трябва да започне открита и прозрачна политика

Арман Бабикян: Случаят "Пеевски" по скоро беше консумация на това, което се натрупа по времето на ГЕРБ
Снимка: Кирчо Стоичков

И протестиращите, и правителството имат много полезни ходове и могат да играят тази игра дълго. Това, което ме притеснява, е, че играта, която правителството играе, не е точно тази, която според мен трябва да направи. Това заяви в предаването "Нещо повече" Максим Бехар, пиар специалист. Той е убеден, че протестите, които вече продължават 12 дни, на практика не са нито против БСП, нито за БСП, нито са на някаква политическа основа. Според него протестите искат едно единствено нещо – повече прозрачност при взимането на решения.

И премиерът Орешарски, и неговите министри трябва да започнат една доста по-открита, доста по-интелигентна и доста по-прозрачна политика, ако искат да останат на власт.

Бехар посъветва премиера да си определи един ден, в който да излиза за час – час и половина по телевизията и да говори с нацията, да дава своите идеи, да разказва за това какво е направил през миналата седмица и какво ще направи през следващата. Според него трябва да има много активен диалог между обществото и управляващите. Той подчерта, че сегашната ситуация е предизвикана именно от липсата на комуникация и прозрачност.

Бехар не смята, че държавата е в изключително тежко състояние, но трябва да бъдат взети някои мерки в икономиката, но които трябва да бъдат обяснени на всички, а също така трябва да бъдат създадени много добри условия за средния и малкия бизнес.

Ескалацията няма да реши проблема, смята Арман Бабикян – политически маркетинг специалист.

Въпреки изключително лошия старт на това правителство, въпреки многото гафове, които следваха ден през ден, все пак Орешарски, похарчвайки голяма част от кредита, който получи наготово, има хода, стъпката, която не е предприел, а именно не да кани някакви подбрани групи или подписали се хора, а той да слезе и да говори с хората, независимо какво може да му коства това. Не виждам никакъв проблем да слезе при хората, както направи Плевнелиев през зимата. Не казвам, че слизането на Орешарски ще има уникален ефект, но би било добре това да се случи, за да няма хора, които смятат, че властта се намира някъде прекалено далече. Напротив – тя по-скоро се търкаля на улицата, отколкото да се намира прекалено далече. Тя се търкаля в безизходицата, в която изпаднаха 4-те партии в НС. Трагичното е, че в безизходица са и повечето партии извън парламента, тези 70%, които не са представени в парламента.

Случаят "Пеевски" по скоро беше консумация на това, което се натрупа по времето на ГЕРБ, защото там беше възможно да си министър, премиер и т.н. и да си участвал преди това в силови групировки – тогава проблем нямаше. Оказва се, че търпението се е изчерпало, независимо от партията. Става въпрос за 10-15 корпоративни кръга, които раздават ролите. Този театър се играе пред всички. Хората обаче отказват вече да гледат тази постановка.

Според Бабикян няма проблем в момента да се проведат избори, стига да сме убедени какво ще ни донесат, а в момента това убеждение липсва.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна