Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво спечелихме и какво загубихме като общество от отмяната на гей парада в София

Снимка: БГНЕС

Това, което спечели цялото общество от отмяната на гей парада, е, че бяха избегнати възможни сблъсъци и насилие. Изгубихме обаче възможността за поредните дебати по темата. Това коментира в предаването "Хоризонт до обед" Пламен Сивов от Фондация "Покров Богородичен".

Красимир Кънев – председател на Българския хелзинкски комитет, изказа мнение: Преди всичко се наруши правото на свобода на събрание на едни хора, каквото те имат по Конституция. На второ място, нещо, което е не по-малко отвратително – ние затвърдихме олигархичния модел на управление на България, който модел се състои в това, че държавата действа в интерес на една частна група, а частната група в случая е Българската православна църква.

Кънев подчерта, че още преди началото на протестите Столична община е убеждавала организаторите на прайда да отменят събитието за друг момент.

Според Моника Писанкънева, един от съорганизаторите на "София прайд", ползата от отмяната на парада е избегнатото евентуално насилие: Ние показахме готовността си да съдействаме за обезпечаване на сигурността в София във време на национални протести, да не бъдем повода, който може да предизвика нарушаване правата и на други граждани. В никакъв случай Столична община не е против провеждането на "София прайд".

Никой не печели от отмяната на прайда. Това е огромна загуба за българската общност, защото това е пропуснат шанс тази кауза да надскочи себе си, смята Станимир Панайотов – докторант по философия.

Интервютата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени