Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания на финал в турнира за Купата на конфедерациите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания се класира за финала на турнира за Купата на конфедерациите и въпреки сериозното си превъзходство в редовното време и продълженията се нуждаеше от 7 дузпи, за да стигне до мача за титлата.

След 0:0 в 120 игрови минути, световните и двукратни европейски шампиони спечелиха със 7:6 при наказателните удари.

Защитникът на Скуадра адзура Леонардо Бонучи пропусна при 7-ия опит за своя отбор, но Хесус Навас беше безгрешен. Преди тях нито един от останалите изпълнители и на двата отбора не пропусна, докато не дойде Бонучи, изстрелял топката в аут.

Испанците ще се стремят към поредния си голям трофей, но на финала ги очакват домакините от Бразилия, които са приятната изненада на турнира, предвид пораженията и съмнителните равенства в контролите в последните 12 месеца. Бразилците спечелиха с 2:1 срещу Уругвай, затвърждавайки тенденцията да бележат голове в последните минути.

Иначе в продълженията и двата отбора имаха своите положения за гол въпреки надмощието в играта на испанците. В 93-ата минута Емануеле Джакерини прати топката в гредата, а в 115-ата удар на Шави Ернандес беше блокиран пред голлинията.

Италия ще играе с Уругвай за третото място по-рано в неделя, докато финалната среща попада в по-късните часове срещу понеделник европейско време.

Срещата ще се запомни с двучасови протести на близо 5000 демонстранти, искащи от правителството социални реформи. Някои от тях влязоха в здрава улична битка с полицията. Повече протести обаче се очакват точно преди финалната среща в неделя пред "Маракана".

Вътре на самия стадион нямаше демонстрации извън футбола, а повечето от привържениците симпатизираха на италианския състав.

Кристиан Маджо имаше най-добрата възможност в 36-ата минута, след като от наказателното поле стреля с глава, но вратарят Икер Касияс спаси удара. Само минута по-късно Шави Ернандес направи най-добрата опция за попадение преди почивката, но Фернандо Торес изпрати топката в аут.

След като започна мача с трима защитници в линия, завръщаща се тенденция и налагана най-напред от Интер (Милано), второто полувреме започна с нова тактическа промяна от страна на Чезаре Прандели. Той извади централния бранител Андреа Бардзали, включи Рикардо Монтоливо, като в защитата се върна Даниеле де Роси с идеята да вкарва по-добре топката в средата на терена.

От испанска страна Висенте дел Боске извади уморения Давид Силва и пусна на неговото място Хесус Навас. И Навас създаде първата възможност за гол за Испания 6 минути след появяването си на терена. В тези моменти ролите сякаш се размениха, като италианците владееха повече топката, а световните шампиони разчитаха на контраатаките.

При наказателните удари двата отбора не сбъркаха при първите пет, като за Италия последователно вкараха Антонио Кандрева, Алберто Акуилани, Даниеле де Роси, Себастиан Джовинко, Андреа Пирло. За Испания точни бяха Шави Ернандес, Иниеста, Жерард Пике, Серхио Рамос, Хуан Мата.

След това при шестите дузпи Рикардо Монтоливо и Серхио Бускетс също не сбъркаха, за да дойде изпълнението в аут на Бонучи и точния 7-и изстрел на Хесус Навас, изпратил Джиджи Буфон в обратния ъгъл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени