Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше погребан в Алеята на митрополитите

Снимка: БГНЕС

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше погребан в Алеята на митрополитите в старите гробища на Варна. Преди това българският патриарх Неофит и архиереи от Светия синод отслужиха опело в катедралния храм "Свето успение Богородично". 

Българският патриарх Неофит каза, че с кончината на митрополит Кирил Българската православна църква губи ценен сътрудник и това е непрежалима загуба. Затова съм тук да се помоля за душата на починалия митрополит Кирил, наш обичан събрат и за доброто на прекрасната наша морска столица.

На опелото присъства и президентът Росен Плевнелиев, който каза, че митрополит Кирил е бил добър човек. Затова на опелото му има толкова много миряни и духовници. Той посочи, че ще се противопостави на всички опити за разделение на нацията.

Вярвам в колективните усилия на всички нас. Да бъдем по-добри и да бъдем по-силни. И да показваме ценностите си. Затова и призовах в моята реч в петък и политиците, но и гражданите, тези, които са за проевропейското развитие на България, да го докажат с действията си. Тези, които са готови да толерират един ултранационалист, който изгони европейските посланици от парламента в деня на създаване на правителството, ще носят отговорност за тези действия. Всеки е изправен пред прожекторите, пред очите на нацията и ще носи отговорност за действията си.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна