Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Британският Гардиън коментира протестите в България. Изданието отбелязва, че те са свързани със социалните алтернативи, а не са заговор, предвождан от - цитирам - марионетките на Джордж Сорос от средната класа. Мирните протести останаха в сянката на далеч по-ожесточените събития в Бразилия, Турция и Египет и масово са описвани от международните медии като акции на „средната класа”. Това определение обаче скрива факта, че хората в най-бедната страна в Европейския съюз „едва свързват двата края”, както самите те се изразяват, отбелязва вестникът.

БСП и нейните медийни поддръжници също използват израза „софийската средна класа”, за да настроят много българи срещу протестиращите. Те са описвани като част от транснационална мрежа на елита, свързана с властови центрове във Вашингтон и Брюксел. В същото време плахите реформи на премиера Орешарски са изобразявани като борба със световната конспирация срещу обикновените българи, пише Гардиън. Според изданието, това, което наистина противопоставя протестиращите и политиците, е неолибералната хегемония на предишните десетилетия, която е изчерпала колективното политическо въображение.

Едуард Сноудън няма да бъде екзекутиран или изтезаван, ако бъде екстрадиран от Русия. Това заяви главният прокурор на САЩ Ерик Холдър, цитиран от австрийския Ди пресе. 30-годишният бивш американски разузнавач е обвинен в незаконно разкриване на държавни тайни. Руската страна в момента разглежда молбата му за получаване на временно убежище. В писмо до руските власти Холдър посочва: „Г-н Сноудън подаде молба за временно убежище в Русия, обосновавайки се, че ще бъде изтезаван и осъден на смърт, ако бъде върнат в САЩ. Тези твърдения са напълно безпочвени”, пише Ди пресе.

Турският вестник Хюриет съобщава за гневната реакция на премиера Ердоган на публикувано във вестник Таймс писмо на интелектуалци, които осъждат турските власти за действията им срещу продължилите повече от месец протести за парка Гези. "Тези така наречени знаменитости са сериозно заблудени, а някои от тях дори не могат да посочат къде се намира Турция на картата", казал премиерът и обещал да съди вестник Таймс. Хюриет цитира редица имена на участници в подписката, сред които са и холивудските знаменитости Шон Пен и Сюзън Сарандън.

По публикацията работи: Фокус / БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна