Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери успя да поднови преговорите за мир между израелци и палестинци

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Израелско-палестинските преговори за мир бяха подновени на вечеря, дадена от американския държавен секретар Джон Кери във Вашингтон, съобщиха информационните агенции. Преговорите бяха възобновени след като Израел одобри поетапното освобождаване на над 100 палестински затворници.

През последните пет месеца Кери направи шест официални посещения в Близкия изток в опит да върне страните на масата за преговори, затова и той нарече вечерята "много специален момент". Не е тайна, че това е труден процес. Ако беше лесен, щеше да е завършил отдавна. Затова и не е тайна, че не преговарящите и лидерите им предстои да направят много трудни избори. Но трябва да постигнем разумни компромиси по сложни, емоционални и символични проблеми.

Израелският министър на правосъдието и главен преговарящ Ципи Ливни също потвърди, че преговорите ще са проблематични, но трябва да се опита: Има много цинизъм, скептицизъм и песимизъм, но има и много надежда. Вярвам, че като подновяваме преговорите, ще върнем надеждата на израелци и палестинци. Вярвам и че мирът в региона е в интерес и на израелците и на палестинците и на международната общност. Затова трябва да положим всички усилия да прекратим конфликта.

И двете страни имат претенции към Ерусалим като столица, определянето на границите на евентуална палестинска държава ще е спорно, а Израел се притеснява, че палестинските територии ще станат убежище за враговете му.

По публикацията работи: Лилия Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени