Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А.Василев: Енергетиката е болен сектор, който трябва да се лекува със сериозни и дълбоки реформи

Снимка: БГНЕС

Освобождаването на износа на електроенергия и другите мерки, предприети от правителството и парламента за спасяване на енергийната система, са краткосрочни, но ще дадат възможност за реформирането й, каза в предаването "Неделя 150" енергийният министър Драгомир Стойнев. По думите му последните промени в Закона за енергетиката са дали възможност на отрасъла да заработи.

За първи път се постигна намаление на цената на електроенергията не само за бита, но и за индустриалните потребители. В момента работят всички блокове в Димитровград, "Брикел" работи на два блока, "Бобов дол" на един, ТЕЦ "Марица – изток" 2 работи на шест блока, "Марица – изток" 1 - два блока. АЕЦ "Козлодуй", който допреди няколко месеца почти беше спрял и създаваше опасност за националната сигурност, сега е натоварен на 1800 мегавата при 2000 мегавата капацитет, а износът е скочил на 30 процента, обясни министър Стойнев.

За трагичния инцидент в мина "Ораново" Драгомир Стойнев посочи като основна причина несвършената работа от администрацията по отношение на обществения контрол.

В доклад от проверка от 18-и април тази година се посочва, че в мината се извършва нормална експлоатационна дейност, въпреки че не е имало одобрен годишен план, а миньорите не са имали право да работят в 64-та галерия преди първи август, каза Стойнев. На въпрос дали ще бъде отнета концесията на мина „Ораново”, енергийният министър обясни следното:

Аз спазвам закона и в момента съм разпоредил спиране на концесията. Това означава спиране на добивната дейност до отстраняване на нередностите, каза Стойнев.

В предаването "Неделя 150" бившият енергиен министър в служебния кабинет Асен Василев коментира състоянието на енергийния сектори и доклада, който бе представен през седмицата в парламента.

Докладът за състоянието на енергетиката, представен от енергийния министър Драгомир Стойнев, показва един изключително болен сектор, който трябва да се лекува с доста сериозни и дълбоки реформи, каза Асен Василев. Според него петпроцентовото поевтиняване на тока това лято може да натовари данъкоплатеца и да доведе до допълнително задлъжняване на НЕК, защото почива на погрешни прогнози за производството на задължително изкупуваната зелена енергия и за приходите от парникови квоти.

Интервютата можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени