Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В с. Крушуна откриват Център за настаняване от семеен тип за възрастни

Снимка: БГНЕС

В село Крушуна, община Летница, ще бъде открит Център за настаняване от семеен тип за възрастни. Общината е вложила 70 хиляди лева собствени средства за ремонта на сградата на закрития Дом за деца, лишени от родителски грижи "Митко Петков", който вече ще предлага нова социална услуга от резидентен тип.

В центъра ще бъдат настанени 15 човека, за които ще се грижат 13 души персонал. Той ще отвори врати на 1 септември. Кметът на Летница Красимир Джонев обясни, че по-късно центърът щ е предлага и още една социална услуга - обществена подкрепа или социална рехабилитация:

Това ще бъде допълнително решено, като идеята ни е новата услуга да има 20 бенифициента, която ще се предлага в същата сграда.

По този начин новият център ще е с капацитет 35 души, като ще бъдат разкрити допълнително още 6 работни места:

Условията в новия център са отлични. Центърът за обществена подкрепа покрива всички стандарти, които има такъв тип социална услуга. Обслужващите и санитарните помещения са в отлично състояние. Тъй като услугата ще е от семеен тип кухненския блок ще е на разположение денонощно на обитателите. Ще се опитаме да пресъздадем условия близки до семейната среда и домашния уют.

Джонев добави, че в бюджета на общината има средства, които са били заложени за вече закрития дом и те могат да бъдат пренасочени за новата услуга, за да може центърът да заработи веднага.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени