Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Костадинов: Нито един от спасителите не e и помислил да се откаже

Снимка: БГНЕС

Според Валентин Костадинов, началник на минно-спасителната служба в "Бобов дол", най-добре е минно-спасителните служби да са държавни и да са повече на брой, за да имат бърз достъп до всеки район в страната. Службата в "Бобов дол" има сключен договор с рудник "Ораново", където при авария загинаха четирима миньори. 

Минно-спасителната дейност е много скъпа по думите на Костадинов. Собственикът на минно-спасителната служба в "Бобов дол" само през последната година е инвестирал 250 хиляди лева за оборудване с най-модерна техника.

Валентин Костадинов коментира, че е важно да има осигурено изкупуване на електрическата енергия, за да се гарантира по-нататъшното съществуване на отрасъла. Ако има изкупуване на продукцията – въглищата, ще има работа и средства за хората, които работят там.

Според него условията за труд са добри и основните изисквания за техниката на безопасност се спазват, но това е рисков отрасъл – неслучайно хората, които работят в него, се пенсионират по-рано.

Според Валентин Костадинов спасителната операция в "Ораново" е била изключително сложна и тежка, с голямо напрежение, с тревогата на хората, чакащи пред мината. Въпреки това нито един от спасителите не е и помислил да се откаже. Колегите от минно-спасителната служба са с устойчива психика, натрупан трудов стаж във въгледобива и хладнокръвие. Извършеното от тях е геройство.

Пожеланието му е едно - да се спазват всички мерки за безопасност, да се провеждат всички инструктажи.

Цялото интервю с Валентин Костадинов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени