Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тончев: Повече внимание да обърнат в МВР на фирмите, които извършват охранителна дейност по районите

Снимка: Архив

От 2008-а г. сме започнали тази борба и усещам, че краят й наближава. МВР дължеше около 20% от пазара.

Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Илиян Тончев - председател на УС на Националната асоциация на фирмите, охраняващи с технически средства, по повод обявеното от МВР отказване от охранителна дейност. Над 2000 фирми има на пазара и хората избират най-доброто. Не очаквам да се сбъднат тиражираните слухове, че МВР ще даде охраняваните 50 000 обекта на свой човек, уточни Тончев. Той коментира и намерението на ведомството да засили сътрудничеството с частните охранителни фирми:

Повече внимание трябва да обърнат областните дирекции на фирмите, които извършват такава дейност по районите. Бихме искали да се засили наистина взаимодействието по райони. В София, на определено ниво, има такива контакти, но по регионите все още са на много слабо ниво в това отношение.

Другите битки на асоциацията за отпадане на функции на МВР не касаят бизнеса на членуващите, а комфорта на гражданите, каза Тончев.

Защо трябва МВР да бъде монополист при изработването на регистрационни табели за автомобили, на лични документи. Той уточни, че в много страни издаването на документи за самоличност се извършва от общината, в която живее лицето, и това спестява бюрокрация.

Цялото интервю можете за чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени